LónyírásPferdescheren

nyírás1 Hogy miért nyírunk?
A ló nyírásának természetesen nem csak esztétikai, hanem elsősorban funkcionális szerepe van. A tevékenység során a lovak testéről vagy a testük nagy részéről egy elektromos szerkezet (a lónyírógép) segítségével lenyírjuk a szőrt egységesen 3 mm hosszúságúra. Erre azért van szükség, mert a lovaglás során a ló megizzad, ez az izzadság pedig a sűrű téli bundáról nem tudna elpárologni, csak egy nagy nedves réteget képezne a ló testén, ami a téli időszakban a hideg miatt szinte biztos megfázást, esetleg tartós betegséget okoz, amit csak hosszú és nagyon költséges állatorvosi kezeléssel lehet gyógyítani.
Ezzel szemben a megnyírt ló rövid szőréről az izzadság nagyon hamar el tud párologni, amit elősegít az is, hogy a legtöbb lovat a munka után egy rövid időre ún. lószolárium alá is állítanak, ahol több tucat UV lámpa fénye gyorsítja a száradást.
Általános módszer, hogy a munka utáni első órában egy vékonyabb, polár anyagból készült takaró kerül a lovakra, ami megkönnyíti  száradást és véd az  esetleges visszaizzadás ellen, ezt később kicserélnek a ló vastag téli takarójára.

Árak:

  • Csak test nyírás – 5000 Ft
  • Lábakkal – 8000 Ft
  • Teljes ló (test, lábak és fej) – 9000 Ft